Wat is Cordyceps Sinensis? Leestijd: +5 minuten "Wat is cordyceps" is een vraag die vaak…
Wanneer begint de winter: verbinding tussen Vitamine d-tekort en psychische klachten uitgelegd
Vitamine d-tekort en psychische klachten: is er een verband?
Leestijd: +-5 minuten
Wist je dat in Nederland meer dan 500.000 mensen hebben van een winterdepressie? Vrouwen en avondmensen zijn zelfs nog gevoeliger en ontwikkelen sneller een winterdepressie. Bij een winterdepressie voel je je erg somber en neerslachtig. Meestal gaat het gepaard met vermoeidheid, moeite hebben met concentratie, en nergens zin in hebben. Maar wat kan je hieraan doen? In deze blog wordt de relatie tussen vitamine d-tekort psychische klachten uitgelegd.
Wanneer begint de winter?
Volgens de astronomische kalender begint de winter op 21 december, maar voor meteorologen en klimatologen is dat al op 1 december begonnen, en duurt het precies drie maanden. Als je van he laatste uitgaat, duurt de winter tot en met 28 of 29 februari.
Wat zijn de oorzaken van een winterdepressie?
Hoe een winterdepressie préciés ontstaat is niet helemaal zeker. Wel weten we dat veel mensen er last van hebben, en dat het te maken zou kunnen hebben met daglicht. Daglicht reguleert ons dag- en nachtritme. Omdat in het najaar de dagen korter zijn, en het zonlicht minder sterk is, wordt dit ritme verstoord. De gezondheidsraad beveelt senioren en mensen met een donkere huidskleur aan extra vitamine D te slikken, voor de gezondheid van de botten.
Natuurlijk daglicht reguleert ons bioritme. Daarbij speelt het een belangrijke rol bij de aanmaak van serotonine en melatonine. Serotonine ken je misschien wel als het gelukshormoon, dus als je daar minder van produceert, kan je je somber, neerslachtig of angstig voelen. Melatonine staat bekend om het slaaphormoon. Je maakt van nature melatonine aan als de zon ondergaat en het donker wordt. Mobiele telefoons blokkeren door het felle licht de natuurlijke aanmaak van melatonine, daar kunnen slaapproblemen ontstaan. Een verstoord dag- en nachtritme doet hetzelfde: je slaapt minder goed.
Vitamine d-tekort psychische klachten
Er zijn momenteel geen officiële geautoriseerde claims die vitamine d-tekort en psychische klachten aan elkaar linken. Desondanks raden we iedereen altijd aan om zijn eigen onderzoek te doen naar vitamine d-tekort en psychische klachten door middel van wetenschappelijk onderzoek.
Wat we wel mogen zeggen, is dat vitamine D verschillende belangrijke processen ondersteunt in het lichaam. Hieronder zijn ze op een rijtje gezet:
1. Vitamine D is van belang voor het calciumgehalte in het bloed
2. Vitamine D is goed voor het skelet van kinderen
3. Vitamine D verhoogt de opname van kalk in de botten
4. Vitamine D helpt bij het celdelingsproces
5. Vitamine D zorgt mede voor een goede weerstand bij kinderen
6. Vitamine D heeft een positieve invloed op het immuunsysteem
7. Vitamine D draagt bij aan een sterk gebit
8. Vitamine D is goed voor de spieren
Alles op een rijtje
– De winter begint op 21, of 1 december
– Verstoring van het dag- en nachtritme kunnen te maken hebben met een winterdepressie
– Vitamine D ondersteunt verschillende belangrijke processen in het lichaam